Wat is pijn eigenlijk?

Pijn in het lichaam is in feite een hulpmiddel om aan te geven dat er iets mis is. Pijn is er natuurlijk in veel soorten en maten. Maar laten we de pijn in de knie eens van voorbeeld nemen.

knieWanneer deze signalen worden gegeven, is het in feite een teken van het lichaam dat er iets goed mis is in de knie. Wellicht wordt deze overbelast, of is er iets anders aan de hand. Sommige mensen hebben wellicht last van artrose en vragen zich af; wat is artrose en wat kan ik eraan doen? Een simpele vraag, met een minder simpel antwoord.

Het is dan ook heel belangrijk om naar deze signalen van het lichaam te blijven luisteren en het vooral wat rustiger aan te doen. Ook is een bezoekje aan de huisarts, of eventueel de fysiotherapeut, geen slecht idee.

Men kan dan kijken waar de klachten vandaan komen en mogelijk advies geven om bepaalde bewegingen of activiteiten wat te verminderen. Dit kan het herstel bevorderen en verergering voorkomen. Iets wat je natuurlijk wilt. Er is ook een complicatie die posttraumatische dystrofie heet, welke voor veel pijn kan zorgen.

Medicijnen tegen pijn

We hebben allemaal wel eens een pijntje. Bijvoorbeeld in de nek of rug, na een lange dag achter de computer gezeten te hebben. Het is belangrijk om altijd goed in beweging te blijven. Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. In principe moet een gezond lichaam hier goed mee om kunnen gaan. De pijn die je kunt hebben is wel een signaal dat je bepaalde gewrichten wat overbelast hebt, dus probeer er wel rekening mee te houden. Als je veel last hebt van de pijn kun je overwegen om een pijnstiller, zoals paracetamol, in te nemen. Blijven de klachten langer aanhouden is het belangrijk om een arts te bezoeken. De informatie in dit artikel is geen medisch advies.