Sieraden die gemaakt worden van hars

Je hebt vast wel een gehoord van naaldbomen. In ons land en omringende landen zijn er veel van. Deze bomen hebben dus geen bladeren, maar naalden. Denk maar aan een kerstboom, dat is ook een naaldboom. Door deze bomen die al miljoenen jaren geleden dood zijn gegaan, zijn er nu waardevolle sieraden. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, dat realiseren we ons, laten we het eens hebben over barnsteen.

Naaldbomen en sieraden?

Barnsteen is een steen die je de laatste jaren steeds vaker terug ziet komen in sieraden. Het geeft een natuurlijke uitstraling en ziet er naar vele meningen gewoon goed uit. Deze steen is ontstaan uit de hars dan van naaldbomen afkomstig is. Deze hars (je weet wel die kleverige vloeistof) is onder de juiste omstandigheden uiteindelijk een steen geworden.

De barnstenen worden in Nederland veel gevonden in de Noordzee. Particulieren die over het strand of wadden lopen kunnen er soms 1 tegen komen. Het is een leuke vondst. Maar ook professionele vissers komen deze regelmatig in hun netten tegen. Het bewaren is zeker interessant, de stenen zijn namelijk in trek. De barnsteen is een kostbaar goed en daardoor dus geld waard.

Ruwe barnsteen om te bewerken

Als iemand in de zee een barnsteen vindt, dan is dat een zogenaamde ruwe barnsteen. Deze barnstenen zijn het meest interessant, omdat deze nog goed bewerkt kunnen worden. Er kan veel aan worden bewerkt om de juiste vorm te krijgen wat bij het sieraad past. Grotere barnstenen zijn daarom ook doorgaans meer waard. Als u ook in het bezit bent van een barnsteen, dan is het belangrijk om deze te laten taxeren door een professionele inkoper. Het is te vergelijken met het verkopen van oud goud, het materiaal dat verkocht wordt is echter compleet anders.